Skip to main content

headernieuw4

Bekkenfysiotherapie

De bekkenbodem

De bekkenbodem is een groep van spieren die de onderkant van het bekken afsluit. De belangrijkste functie van deze spieren is het verlenen van steun aan de organen die in het bekken liggen. De bekkenbodemspieren liggen als een “hangmat” tussen de wanden van het bekken en de organen rusten erop. Ook hebben deze spieren een actieve functie namelijk aanspannen en ontspannen. Indien er aandrang is om te plassen kan, door het aanspannen van deze spieren, een seintje naar de hersenen worden gegeven zodat het plassen kan worden uitgesteld. Zo ook voor de ontlasting. Bij het hoesten of niezen zal de bekkenbodem zich ook aanspannen om urineverlies te voorkomen. Voor het kunnen plassen en ontlasten is juist ontspanning nodig. Tevens is de bekkenbodem van belang voor in- en uitwendige geslachtsorganen. De zenuwen en bloedvaten die naar de geslachtsorganen gaan, lopen door de bekkenbodem heen. Voor vrouwen is ontspanning van de bekkenbodemspieren nodig tijdens gemeenschap en voor mannen is ontspannen belangrijk voor een goede erectie. De bekkenbodemspieren hebben tevens een rol bij het handhaven van de stabiliteit van het bekken bij bewegen.

Welke klachten?

De volgende klachten of combinaties van klachten kunnen door middel van bekkenfysiotherapie behandeld worden:

Plasklachten, te verdelen in ongewild urineverlies(stressincontinentie)’, urineverlies op het moment dat u aandrang voelt (aandrangincontinentie), een hoge plasfrequentie en het niet kunnen plassen: een goede ontspanning van de bekkenbodem is nodig om het plasreflex op gang te krijgen.

Ontlastingsklachten, te verdelen in ontlastingsincontinentie (fecale incontinentie) waarbij spoorvorming of duidelijkere vormen van verlies op kunnen treden of obstipatie waarbij men de ontlasting niet goed kwijt kan.

Verzakkingklachten. Een verminderde functie van de bekkenbodem kan bij vrouwen verzakkingklachten geven. De blaas, de baarmoeder maar ook de darm kan onder invloed van de zwaartekracht naar beneden zakken.

Seksuele stoornissen: zowel bij mannen als bij vrouwen is het belangrijk de bekkenbodem goed te kunnen ontspannen tijdens het vrijen. Bij mannen kan er een slechte erectie optreden bij te veel spannen en bij vrouwen is pijn tijdens de geslachtsgemeenschap een veel voorkomende klacht.

Pijnklachten: zenuwen en bloedvaten kunnen bekneld raken door te vaak en te sterk aanspannen van de bekkenbodem, waardoor pijn in de geslachtsorganen, de onderbuik, de blaas, de lies of het gebied rondom de anus kunnen ontstaan.

De bekkenfysiotherapeutische behandeling  

De behandeling kan plaatsvinden op verwijzing van uw huisarts of specialist ( vaak een gynaecoloog, uroloog, chirurg of internist) maar u kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken. Bij de eerste afspraak zullen via een uitgebreid vraaggesprek uw klachten en de mogelijke oorzaken hiervan aan de orde komen. U krijgt uitleg over het vervolg van het onderzoek.  Indien de bekkenfysiotherapeut het noodzakelijk acht kan in overleg met u een inwendig bekkenbodemfunctie onderzoek plaatsvinden. Naar aanleiding van de bevindingen wordt samen met u  een behandelplan opgesteld. Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van uw bekkenbodemspieren Het kan zijn dat uw bekkenbodem te weinig kracht heeft, maar hij kan ook te gespannen zijn of te vaak aanspannen. Vaak worden bekkenbodemoefeningen aangevuld met een persoonlijk advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, vocht- en vezelinname, voeding en toiletgedrag. Fysiotherapeutische behandeling verbetert veelal de functie van de bekkenbodem en heeft geen bijwerkingen. Bovendien geeft het een betere uitgangspositie als een vervolgbehandeling, bijvoorbeeld een operatie, nodig is. In dit hele proces speelt u zelf een actieve rol waarbij uw motivatie van groot belang is. 

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met de praktijk of met Lucienne Naber. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bron: www.wikipedia.org, www.bekkenbodem.net, www.tena.nl     

Contact / Openingstijden

Fysiotherapie Goor

Adres: Irisstraat 2 - 21
Postcode: 7471 AV
Plaats: Goor

Tel: 0547 - 27 24 54

Openingstijden: 

- Maandag 07:30 - 19:00 uur
- Dinsdag t/m Vrijdag 07:30 - 18:00 uur 

M: info@fysiotherapiegoor.nl
WhatsApp: 06 23740763
Wij maken gebruik van Zorgmail voor veilige communicatie met andere zorgverleners.

Social